Medan kampen om ligatiteln fortsätter att vara sval och avgjord i Premier League så hettar det till allt mer i botten och i nedflyttningsstriden. En oerhört viktig match spelas i dag i London mellan bottenlagen Crystal Palace och Middlesbrough. Det är två gäng som har väldigt svårt för att vinna men inte minst Palace behöver en seger, annars kan lagets plats under nedflyttningsstrecket vara på väg att cementeras.

Tre av de 20 Premier League-lagen åker ut när serien är färdigspelad. Just nu ligger både Crystal Palace och nykomlingen Middlesbrough pyrt till. Boro är på 16:e plats med 22 poäng, bara två poäng före Hull som befinner sig strax under nedflyttningsstrecket. Palace ligger ännu sämre till, på 19:e plats med 19 pinnar.

Det är en gåta hur Crystal Palace med spelare som mittbacken Scott Dann, mittfältarna Jason Puncheon och Yohan Cabaye, yttrarna Andros Townsend och Wilfried Zaha och forwarden Christian Benteke kan harva så långt ner i tabellen. Över huvud taget så har Palace en bred trupp med god kvalitet i alla lagdelar. Laget borde definitivt inte slåss i botten. Kanske kan det lossna framöver, inte minst sedan man förstärkt i januarifönstret med mittfältarna Jeffrey Schlupp och Luka Milivojevic och med backarna Patrick van Anholt och Mamadou Sakho. Det vore förvånansvärt om Palace fortsätter med de usla resultat som länge plågat laget.

Kräftgången är märklig och tog sin början vid jultid 2015 och fortsätter än. Då hade Palace startat säsongen ypperligt och låg femma i PL. Men efter julen 2015 har inget stämt. I de sista 21 matcherna 2015/16 vann laget bara två matcher och undvek nedflyttning med ett nödrop.

Detta spelår går det lika illa även om laget vann tre matcher i rad i september och parkerade på en sjunde plats. Där tog dock det roliga slut. I de 19 matcher som laget spelat sedan dess har det blivit blott två vinster och tre kryss och hela 14 förluster. Inte undra på att positionen nu är låg och prekär.

Det har inte heller hjälpt att managern Alan Pardew fick gå i december, ersättaren Sam Allardyce har inte lyckat styra skutan rätt. Under hans ledning har Palace bara vunnit en match och plockat endast fyra pinnar på åtta matcher. Den negativa trenden vägrar att upphöra.

Det är svårt att sätta fingret på vad som är fel. Klubben har tillräckligt bra spelare för en mittplacering i PL och spelmässigt ser det ganska bra ut. Men oflyt och ett allt mer sviktande självförtroende i takt med att förlusterna trillar in har gjort laget extremt sårbart och lätt för motståndarna att manövrera ut. Försvaret läcker och inte minst framåt är det trögt. Det visar inte minst det bedrövliga facit av fem gjorda mål på de tio senaste ligamatcherna.

Det blir mycket svårt att hitta ut ur den onda cirkeln. Visserligen kan säkert nyförvärven stabilisera försvaret och ge anfallet lite inspiration – men om det räcker är tveksamt. För att det åtminstone ska finnas en liten chans till uppryckning så krävs definitivt vinst mot Middlesbrough i dag. För sedan är spelprogrammet ganska besvärligt med matcher mot West Bromwich borta, Tottenham hemma, Watford hemma, Chelsea borta, Southampton borta och Arsenal hemma. Även avslutande sex matcher är av klurig karaktär.

Vinner Palace mot Middlesbrough så lever hoppet om nytt kontrakt ett tag till. Blir det nederlag så är det bara att rikta in sig på spel i The Championship nästa säsong.

Framtiden är något ljusare för Middlesbrough även om resultaten inte är så mycket att yvas över. Boro lever mycket på att kväva motståndarnas anfall och se till att defensiven är tät. Laget har bara släppt in 27 mål och det är klart minst av lagen i bottenstriden och mindre än 15 av lagen i PL. Lag som Manchester City, Arsenal och Liverpool har släppt in fler mål än Boro.

Så långt är allt väl, men problembarnet är offensiven som är riktigt klen. Middlesbrough har bara orkat med att näta 19 gånger på 25 matcher, sämst i hela Premier League. För övrigt är lagets målskörd sämst av alla 92 lag i de fyra högsta ligorna. Bara Oldham i League One är lika uselt på att göra mål.

Ska Middlesbrough hänga kvar så krävs nog att offensiven vässas och att försvaret fortsätter att hålla emot. Även formen måste förbättras, just nu är resultaten sådana som leder rakt ner under nedflyttningsstrecket. Boro har inte vunnit på åtta matcher och då bara tagit fyra poäng. Tack vare att lagen runtomkring inte heller har rosat marknaden så håller de rödklädda sin position i tabellen men fortsätter det med samma minimala poänghåvning som på slutet så lär andra lag klättra förbi. Swansea har redan gjort det, Hull har vaknat till på slutet, i Leicester finns inneboende kapacitet och Sunderland brukar fixa en bra spurt när det drar ihop sig.

Av det skälet är det en riktig nyckelmatch mot bottenkollegan Crystal Palace i eftermiddag. Visserligen har Boro på papperet ett lättare spelschema än Palace efter dagens batalj men flera av kommande duster är mot topplag eller klubbar som slåss för PL-existensen, bland annat Sunderland, Swansea och Hull. I sådana kamper hämtas sällan några lätta poäng.

Så det gäller för Boro-spelarna att vässa formen och framför allt att inte bli skadade eller avstängda. Truppen är nämligen inte speciellt bred och definitivt tunnare än exempelvis den hos Crystal Palace. Lagkaptenen och mittfältaren Grant Leadbitter måste vara en ledstjärna i sitt uppträdande och framåt måste Gaston Ramirez och Alvaro Negredo leverera mycket bättre än hittills. Kanske kan de tre nya offensiva spelarna Rudy Gestede, Patrick Bamford och Adlene Guedioura, som anlände i januarifönstret, hjälpa till att få fart på målskyttet. Något måste helt enkelt hända framåt samtidigt som defensiven fortsätter att fungera. Där har mittbacken Ben Gibson ett stort ansvar liksom målvakten Victor Valdes. Båda har presterat väl så här långt och måste göra det säsongen ut.

Crystal Palace är som sagt i större behov av en trepoängare i dag och det blir en kamp mellan hemmalagets anfall och gästernas svårforcerade försvar. Jag tror Palace lyckas ta sig igenom ett par gånger och ordna en nödvändig 2-0-seger. Och därmed ta sig upp på samma poäng som Middlesbrough och göra kampen för nytt kontrakt ännu mer nervig och intensiv.

Matcherna i omgång 26:

Lördag

Chelsea-Swansea

Crystal Palace-Middlesbrough

Everton-Sunderland

Hull-Burnley

West Bromwich-Bournemouth

Watford-West Ham

Söndag

Tottenham-Stoke

Måndag

Leicester-Liverpool

Uppskjutna pga Ligacupfinalen:

Southampton-Arsenal

Manchester City-Manchester United