Kampen om Champions League-platser och Europa League-platser går vidare. På söndag möts Tottenham och Everton och de förstnämnda är i högsta grad med i striden om CL-positionerna medan de sistnämnda har en liten chans att nå topp fyra och bra möjlighet att bli bland de sex bästa. Matchen kan också sägas vara ett möte mellan Harry Kane, Tottenham och Romelu Lukaku, Everton. Duon toppar skytteligan i PL på 17 mål, samma som Alexis Sanchez, Arsenal.

Medan Chelsea i praktiken säkrat ligatiteln och kampen för nytt kontrakt är hård så tampas sex andra lag om Europaplatser, det vill säga någon av de fyra första slutpositionerna i ligan för att kvalificera sig för Champions League eller komma på plats fem eller sex för att nå Europa League. Plats sju kan också innebära EL-spel, beroende på vilket lag som tar hem FA-cupen. Är FA-cupvinnarna redan kvalificerade för Europaspel via sin ligaplacering så får sjundeplacerade laget spela i EL.

Just nu har nog både Tottenham och Everton siktet inställt på CL. Tottenham är tvåa i tabellen på 53 poäng medan Everton är sjua på 44, dock bara sex pinnar bakom Arsenal på fjärde plats. Framöver har Everton ett blandat program kvar, det är på papperet svårare och lättare uppgifter om vartannat. Tottenham har däremot ett spelschema som borde göra att laget når en av de fyra första slutpositionerna i tabellen.

Matchen på söndag är en bra indikation på hur det kommer att gå. Lagen möttes i premiären i augusti och den matchen slutade 1-1. Kan nog bli jämnt igen. Tottenham är i riktigt bra form och har bara ett nederlag på de elva senaste ligamatcherna som innehåller åtta vinster. Senast var Spurs rejält på hugget och mosade Stoke med 4-0. I sviten ingår också en 2-0-seger mot serieledaren Chelsea och 4-1-triumfer på bortaplan mot Watford och Southampton.

Everton är också i slag. Toffees har nio raka i ligan utan bakslag, det har blivit sex segrar och tre kryss. Bland annat har laget ordnat tre imponerande hemmavinster, 3-0 mot Southampton, 4-0 mot Manchester City och 6-3 i en galen match mot Bournemouth.

Offensiven fungerar för bägge lagen, båda har gjort 21 mål på de nio senaste ligadusterna. Kan nog bli en anfallsglad match igen även om historisk statistik pekar mot något annat. I de 19 senaste liga- och cupmötena lagen emellan har ingen av kombattanterna gjort mer än två mål. Dags nu!

Största hoppet till mycket mål står till lagens båda nummer tio. Målkungarna Harry Kane och Romelu Lukaku har för övrigt en hel del annat gemensamt. Båda är 23 år och har de senaste tre-fyra säsongerna haft ett liknande målfacit. Under de tre senaste spelåren har Kane smällt in 49 mål, Lukaku 43. Räknas även målskörden denna säsong in så blir siffrorna 66 för Kane och 60 för Lukaku.

En annan siffra som är densamma är spelarnas hattricks denna säsong. Båda har gjort två tremålsbravader var i ligan, även om Lukaku tryckte in fyra mål när han gjorde sitt andra hattrick. Å andra sidan har Kane även ordnat ett hattrick i FA-cupen.

Om Kane eller Lukaku, eller båda, kan ordna ytterligare ett hattrick så kommer de med i en just nu fyra spelare stor skara som fixat tre hattricks på en säsong i Premier League. Luis Suarez, Liverpool, gjorde det 2013/14, de båda Manchester United-spelarna Dimitar Berbatov och Ruud van Nistelrooy fixade samma sak säsongerna 2010/11 respektive 2002/03. Bäst på hattrick-konsten är Alan Shearer som under sin karriär ordnade elva stycken. Säsongerna 1994/95 och 1995/96 var han i gång som värst. Först ordnade han tre hattricks det ena året sedan blev det hela fem stycken säsongen därpå. Bägge gångerna i Blackburn-tröjan. I Newcastle blev det däremot aldrig tre hattricks på en enda säsong.

Än har Kane och Lukaku tolv omgångar på sig att pricka in tre mål i samma match. Bägge är dessutom i extra fin målform just nu så det kan kanske till och med bli två hattricks var till innan säsongen är slut.

Hur som helst, i bataljen på söndag lär båda spela stora roller. Återstår att se vem som sätter på sig hjälteglorian. Lägst odds är det nog på hemmalagets Harry Kane och även om det nog inte blir hattrick så tror jag hans Tottenham vinner med 3-2 och tar ett stort steg mot Champions League medan Evertons hopp om CL då mer eller mindre släcks.

Matcherna i omgång 27:

Lördag

Manchester United-Bournemouth

Leicester-Hull

Stoke-Middlesbrough

Swansea-Burnley

Watford-Southampton

West Bromwich-Crystal Palace

Liverpool-Arsenal

Söndag

Tottenham-Everton

Sunderland-Manchester City

Måndag

West Ham-Chelsea