Dags för 28:e omgången i Premier League, en stympad sådan eftersom sex PL-lag i stället spelar i FA-cupens kvartsfinaler denna helg. Fokus sätts på Liverpool som har ett facit som är extremt konstigt. Laget har ingen förlust mot lagen på övre halvan denna säsong men har förlorat fem mot lag på nedre halvan.

Bara fyra PL-matcher avgörs i helgen och endast Liverpool av topp-sex-lagen har ligamatch, övriga fem spelar i FA-cupen.

I cupen är Manchester City, topplag i PL, favorit mot Middlesbrough, bottenlag i samma serie. PL-femman Arsenal möter för andra omgången i rad ett lag från femtedivisionen, Lincoln denna gång, och avancerar. Tottenham är tvåa i PL och ska i Londonderbyt ganska enkelt eliminera Millwall från tredjedivisionen. I ett hett möte mellan två topplag i PL tar ligaledaren Chelsea emot tabellsexan Manchester United. En oviss duell som mycket väl kan ända i kryss.

Under luppen denna gång hamnar Liverpool som i höstas såg ut att kunna ta hem ligan efter bländande offensivt spel i många matcher. En kraftig formsvacka i början på 2017 har förstört de chanserna och nu är målet att komma bland de fyra första för att säkra en plats i nästa säsongs Champions League. Just nu är Liverpool fyra och för att Reds ska lyckas hänga kvar där så måste laget sluta tappa poäng och förlora mot lag på undre tabellhalvan, det laget av någon outgrundlig anledning gjort väldigt ofta denna säsong. Ny chans till bättring på söndag då tabelltolvan och nykomlingen Burnley kommer till Anfield.

Liverpool har således underpresterat rejält mot de sämre lagen men om man mot dem gjort i från sig lika bra som mot de tio bästa så hade det varit titelstrid just nu. Kolla bara på det här konstiga resultaten:

Först studerar vi facit mot konkurrenterna på de sex första platserna i tabellen. Liverpool har spelat nio av de tio matcherna mot dem och noterat fem vinster, fyra kryss och ingen förlust. Övriga fem topplag har ett klart sämre utfall i sina matcher. Ligaledaren Chelsea har förlorat tre av åtta matcher, tvåan Tottenham har också förlorat tre matcher av åtta, trean Manchester City har förlorat tre av sex matcher, femman Arsenal har torskat i hela fyra matcher av sju medan sexan Manchester United ”bara” förlorat två av sex matcher men har å andra sidan bara vunnit en.

Även mot lagen på platserna sju till elva i tabellen har Liverpool undvikit förlust. I de fem matcher som spelats har Reds ordnat tre vinster och två oavgjorda.

Men från plats tolv och neråt finns lagen som vet hur Liverpool ska besegras. Mot dessa nio lag har Liverpool i dagsläget spelat 13 matcher och förlorat fem och kryssat i en. Okej, det har blivit sju vinster också men det är remarkabelt att Reds kan undvika nollpoängare mot de elva bästa lagen i serien samtidigt som man åker på fem bakslag mot gängen på undre halvan.

Så mot de nio sämsta lagen har Liverpool tagit 22 poäng eller 1,69 poäng i snitt.

Mot övriga tio lag har det blivit 30 poäng eller 2,14 poäng i snitt.

Ligaledaren Chelseas facit mot de nio sämsta lagen är helt annorlunda. Londonlaget har vunnit 13 av 15 matcher och kryssat i övriga två, och alltså tagit 2,73 poäng i snitt.

Varför har då Liverpool svårt att ta poäng mot lag längre ner i tabellen? En del tyckare på tv säger att de inte har någon plan för hur ett lågt försvar ska penetreras. En åsikt som inte riktigt stämmer. Liverpool har nämligen ordnat bland annat dessa resultat mot lag som bara försvarar sig: Watford 6-1, Leicester 4-1, Hull 5-1, Stoke 4-1, Crystal Palace 4-2 och Middlesbrough 3-0. Som synes inga problem med att luckra upp defensivt inriktade motståndare.

Mot de tio sämst placerade lagen, som är de som oftast har en defensiv taktik, har Liverpool gjort 36 mål på 14 matcher, med andra ord 2,6 mål i snitt per match. Bara ett av de sex andra topplagen har mäktat med sådan målfabrikation mot de tio sämsta lagen.

Chelsea har gjort 31 mål på 15 matcher, bara något fler än två mål per match. Tabelltvåan Tottenham har gjort 23 mål på 12 matcher, inte ens två mål per match. Man City matchar Liverpools facit på 36 mål men har behövt 15 matcher för att klara det. Femteplacerade Arsenal är något bättre än Liverpool med 37 mål på 14 matcher medan tabellsexan Man Utd bara mäktat med 28 mål på 15 matcher.

Dessutom har Liverpool gjort flest mål av alla lag i Premier League, 58 stycken, och därmed faller teorin om ett anfall som inte kan tränga igenom försvarsmurar.

Det är andra skäl till det blir nederlag mot sämre lag. Ett darrigt försvar är ett. Liverpool har svårt att knyta ihop säcken i ledning och släpper ofta in mål på grund av enkla försvarsmisstag.

Motståndarna skapar sällan många chanser mot de röda, så på det viset har Liverpool ett bra försvarsspel. Men i princip varje match gör målvakt, backar eller mittfältare obegripliga tavlor som öppnar upp för heta chanser som motståndarna utnyttjar. Det räcker med att vänta på fadäserna så är det fritt fram att sätta nätet i dallring. Liverpool bjuder och motståndarna tackar och tar emot utan att behöva anstränga sig nämnvärt. Ofta kan det räcka med en eller två chanser för att vinna eller ta poäng av Liverpool.

Det finns talande statistik för hur enkelt det är för lag längre ned i tabellen mot Liverpool jämfört hur de klarar sig mot övriga topplag. För medan Liverpool åkt på fem bakslag mot lag de sista tio lagen så har övriga fem topplag förlorat tre matcher totalt. Chelsea och Tottenham ingen och Man Utd, Arsenal och Man City var sin. Så även om de två sistnämnda inte heller har alltför täta försvar så kan man i alla fall se till att sämre lag inte får så många gratischanser.

Liverpools hade en svag period i början på 2017 och det var då teorierna om lagets oförmåga att ta sig igenom täta försvar dök upp. Men de svaga resultaten kom samtidigt som målfarligaste forwarden Sadio Mané spelade afrikanska mästerskapen och spelmotorn Philippe Coutinho var skadad. Då hackade tappade offensiven fart och kreativitet och hackade rejält. Samtidigt var bäste försvararen Joel Matip också var borta och gjorde försvaret ännu mer darrigt. På senare tid har anfallsspelet åter sett vasst ut medan försvarsmisstagen lever kvar. Men när offensiven är i gång så kan Liverpool klanta sig och släppa in onödiga mål men ändå vinna.

Vad är då skälet till att försvaret fumlar? En orsak är att laget presspel emellanåt fallerar, Reds försöker vinna boll högt upp i plan och använder många spelare till det. Om motståndarna lyckas spela förbi pressen så uppstår stora luckor bakåt, organisationen försvinner och panik infinner sig med tabbar som följd.

Att laget tappat poäng och förlorat mot sämre lag har ofta inträffat efter en bra match mot ett topplag. Liverpool drabbas således av övermod och underskattar motståndaren, man tror att toppmatchen man gjorde i omgången innan räcker för att vinna mot nästa motståndare. Inte minst tempot och intensiteten går ner markant. Men laget borde ha lärt sig vid det här laget att det behövs 100 procents insats i PL för att vinna matcher.

I senaste matchen vann Liverpool övertygande mot Arsenal med 3-1 så det är antagligen läge för underskattning nu när det är dags för ny hemmamatch mot nykomlingen Burnley, som för övrigt bara tagit två poäng på 13 bortamatcher. Burnley besegrade Liverpool i början på säsongen när Reds precis besegrat Arsenal med 4-3 borta. Bortakampen mot Burnley gick inte lika lätt.

Återstår att se om Liverpool lärt sig läxan eller om laget än en gång ska klanta sig i defensiven och även tro att det ska gå lätt mot en motståndare som på papperet är sämre.

Premier League-matcherna i omgång 28:

Lördag

Bournemouth-West Ham

Everton-West Bromwich

Hull-Swansea

Söndag

Liverpool-Burnley

Uppskjutna matcher

Crystal Palace-Tottenham

Middlesbrough-Sunderland

Arsenal-Leicester

Southampton-Manchester United

Chelsea-Watford

Redan spelad

Manchester City-Stoke

FA-cup-kvartsfinalerna

Lördag

Middlesbrough-Manchester City

Arsenal-Lincoln

Söndag

Tottenham- Millwall

Måndag

Chelsea-Manchester United