Sunderland är jumbo i Premier League och Middlesbrough är näst sist. Vill det sig illa så åker bägge lagen från nordöst ur PL. Och det kan till och med bli så dystert att den fotbollstokiga regionen saknar representant i högsta ligan nästa säsong. I så fall första gången sedan säsongen 1991-92.

I nordöstra England är supportrarna kända för att vara fanatiska. Newcastle drar 50 000 på sina matcher, Sunderland ses ofta av 40 000 och Middlesbrough lockar cirka 30 000. I området finns även Hartlepool men den klubben har aldrig varit högre än tredjenivån i engelsk fotboll.

De tre storklubbarna är belägna i kuststäder i norra England inte långt från den skotska gränsen. Avståndet mellan antagonisterna är kort, bara cirka 50 kilometer fågelvägen mellan Newcastle och Middlesbrough medan Newcastle och Sunderland nästan vuxit ihop.

Här har det genom den engelska fotbollshistorien nästan jämt spelats fotboll på allra högsta nivån. Åtminstone i någon av städerna.

Newcastle kom in i ligaspelet 1893-94 på andranivån och har under sina 113 säsonger tillhört högsta serien i 85 säsonger och andranivån i 28. Magpies har aldrig legat lägre än så i seriesystemet. På meritlistan finns fyra ligasegrar. Just nu toppar laget tabellen i The Championship när nio matcher återstår. Det blir dock en hård kamp med Brighton och Huddersfield om vilka två lag som tar steget upp i PL via direkt-kvalificerings-positionerna.

Sunderlands ligahistoria börjar 1890-91 i högsta divisionen. Där stannade laget i hela 57 år men efter degraderingen 1957-58 har Black Cats aldrig stannat på någon nivå i mer än sex säsonger. Det har varit ständiga jojo-turer mellan serierna. Laget var till och med nere i tredjedivisionen i en säsong men i övrigt har det blivit spel i de två högsta ligorna. Just nu är laget inne på sin tionde raka säsong i PL och det är bästa sekvensen sedan den 57 säsonger långa första sviten. Totalt har Sunderland varit i högsta ligan i 89 säsonger och på andranivån i 30. Med andra ord ett facit som nästan är likadant som värsta rivalen Newcastles. Sunderland har dock sex ligasegrar, två fler än Newcastle.

Middlesbrough har också en fin historia även om laget aldrig vunnit ligan. Första säsongen var 1899-1900 då laget äntrade andradivisionen. Precis som Sunderland så har Boro pendlat mellan divisionerna men tillbringat mindre tid på högsta nivån än de båda nordöstrivalerna och mer tid i andradivisionen. Av klubbens 107 säsonger så har man varit i toppdivisionen i 61, på andranivån i 44 och på tredjenivån i 2. Laget är nykomling i PL detta spelår, en nivå där man inte varit på sju säsonger.

Tillsammans så har de tre klubbarna tillbringat 235 säsonger i högsta ligan. Sedan Premier League startade 1992-93 så har det alltid funnits minst ett lag från nordöst med. Det är för övrigt väldigt sällan som toppdivisionen saknat lag från denna region. Senast var som sagt 1991-92 och även två år dessförinnan, 1989-90, inträffade det. Sedan får vi backa bandet till 1963-64 för att hitta spelår utan nordöstlag på högsta nivån och då var det tredje säsongen i rad som det skedde. Men det är också de enda fem säsongerna det har hänt.

Så av 119 säsonger med nordöstlag i ligaspel så har det bara varit fem spelår som ingen av dem varit med i högsta serien. Ett remarkabelt facit. Men som nu kanske är på väg att försämras. Risken är stor att både Sunderland och Middlesbrough åker ur PL och Newcastles chans att gå upp är visserligen hygglig men det är långt ifrån säkert att man fixar det.

Middlesbrough har presterat undermåligt denna säsong, inte minst sedan jul. Nykomlingen är näst sist med 22 poäng och har tre poäng upp till säker mark. Placeringen är inte det värsta utan ett antal andra tecken som pekar mot ett olyckligt öde. Framför allt är det formen som ställer till det.

Laget har på de tio senaste matcherna bara tagit fyra pinnar och inte lyckats vinna någon match. Det har gett en färd ner i tabellen från 14:e till 19:e plats. Häromdagen sparkades managern Aitor Karanka och det lär ge skadlig oro, om nu inte en ny boss kommer in och ger laget en oväntad skjuts. Men det är mer troligt att Karankas adjö är ytterligare ett steg mot Boros avsked till PL. Lagets oförmåga att göra mål är också en negativ faktor. Det har bara blivit 19 mål på 27 matcher, klart sämst i hela PL. Inte minst under den pågående formsvackan har det varit svag offensiv. Utan mål framåt lär det bli mycket svårt att ordna nytt kontrakt.

Enda lilla ljusstrimman av hopp är det kommande spelprogrammet som ser ut att kunna ge en del poängutdelning. Visserligen möter Boro Manchester United i helgen men i övrigt är det i fem av sex omgångar matcher mot lag på undre halvan, flera av dem i bottenstrid. Då måste Middlesbrough plocka rejält med poäng för i de fyra avslutande bataljerna väntar Manchester City, Chelsea, Southampton och Liverpool och då lär poänghåvningen bli skral.

Ska mycket till för att Middlesbrough ska klara PL-existensen. Jag tror inte det går utan det blir en färd neråt i seriesystemet igen.

Sunderland ligger ännu mer pyrt till än Middlesbrough. Black Cats är jumbo med endast 19 poäng och det är sex pinnar upp till 17:e-placerade Crystal Palace precis ovanför nedflyttningsstrecket. Det krävs en extraordinär insats i de sista elva matcherna för att PL-existensen inte ska ändas efter tio raka säsonger.

Det som talar för Sunderland är lagets fantastiska förmåga att krångla sig ur nedflyttningsrisker, det klubben gjort i nästan alla av de senaste nio spelåren. Fjolåret är ett bra exempel. Då befann sig Sunderland på 19:e plats med elva matcher kvar men ordnade helt plötsligt en fin svit i vilken laget bara förlorade en match och totalt tog 16 poäng vilket säkrade kontraktet med två poäng till godo på rivalen Newcastle som åkte ur.

Ska Sunderland mäkta med något liknande i vår så behövs en rejäl formförbättring. Speciellt på sistone har det gått i stå, det har blivit tre raka bakslag med totalt 0-8. Även månaderna dessförinnan var formen skral. På 13 matcher blev det bara två vinster och två kryss och resten förluster. Det duger inte om degradering ska undvikas.

Laget har en svårighetsgrad i det återstående spelschemat som liknar det Middlesbrough har. Sunderlands program är dock mer varierat med matcher mot nedflyttningskandidater varvat med topplag och mittengäng.

I morgon är det en hyperviktig drabbning på hemmaplan mot Burnley. Gästerna är extremt svaga på resande fot och har bara tagit två pinnar på 14 matcher. Sunderland ska logiskt sett ha goda chanser att vinna men om laget inte gör det så är det svårt att se hur det ska bli PL-spel även i höst. Jag tror nog Black Cats vinner mot Burnley men efter det blir poängplocket för litet för att kontraktet ska räddas. Tipset är att Sunderland, precis som Middlesbrough, åker ur.

Då står hoppet till Newcastle om det ska bli ett lag från nordöst i PL nästa säsong. Magpies har i princip hela säsongen legat på en av de två första platserna i The Championship, de som garanterar direktbiljett upp i Premier League. Men kampen är inte avgjord än. Just nu toppar Newcastle tabellen med 77 poäng, samma som Brighton. I vassen lurar Huddersfield med 71 poäng men en match mindre spelad än ettan och tvåan. Vinst i den och marginalen krymper till tre poäng till toppduon.

Som synes kan det bli kamp ända in på målsnöret. Alla tre topplagen har på sista tiden haft en del grus i maskineriet. Det har blivit en del oväntade poängtapp. Oroande för Brighton och Newcastle, som hela säsongen set tut som givna lag för uppflyttning, är att Huddersfield verkar vara i lite bättre slag, plockar lite mer poäng än de andra två just nu och har lite lättare att ta de där viktiga trepoängarna.

Det som är största hotet mot Newcastles promovering är lagets tendens att förlora hemmamatcher mot lag i bägge ändar av tabellen. Hittills har det blivit fem nederlag på St James Park, det får nog inte bli fler i de fem hemmakamper som återstår om säsongen ska sluta med direktuppflyttning.

Okej, även om Newcastle missar att bli etta eller tvåa så får laget kvala med tre andra lag om den tredje PL-biljetten men det är förstås en mycket osäker väg som helst ska undvikas. Det lär bli darr på ribban men jag tror Newcastle till sist tar så många poäng så att det räcker till uppflyttning.

Och därmed säkerställer laget traditionen med minst ett lag från nordöst i högsta divisionen.

Matcherna i PL-omgång 29:

Lördag

West Bromwich-Arsenal

Crystal Palace-Watford

Everton-Hull

Stoke-Chelsea

Sunderland-Burnley

West Ham-Leicester

Bournemouth-Swansea

Söndag

Middlesbrough-Manchester United

Tottenham-Southampton

Manchester City-Liverpool