Länge har titelkampen i Premier League sett avgjord ut. Är det inte så längre med tanke på att ligaledaren Chelsea oväntat fick stryk hemma av bottenlaget Crystal Palace senast samtidigt som tabelltvåan Tottenham bortaslog hemmastarka Burnley? Nja, jag tror inte de resultaten spelar så stor roll, Chelsea tar hem ligan ändå.

Men nu skiljer det ju bara sju poäng, det går väl att hämta in på de nio matcher som de två topplagen har kvar? Det krävs väl inget mirakel för det? Nej, på papperet finns givetvis chansen för Tottenham och större under än att sju poäng har krympt till inget har tidigare hänt i fotbollshistorien. Men det är för mycket som talar för Chelsea för att det ska bli en spännande guldbatalj, det blå Londonlaget kommer att vinna ligan med en betryggande marginal.

I morgon, onsdag, har Tottenham en fin möjlighet att ta in ytterligare tre poäng då Chelsea tar emot topplaget Manchester City medan Tottenham reser till Wales för match mot bottenkämpande Swansea. Förlust för Chelsea och vinst för Tottenham och avståndet är helt plötsligt nere i fyra poäng. Men jag tror inte på det scenariot.

I stället är det risk att Chelsea drygar ut sitt försprång. Visst, Man City är en svår opponent men man lär knappast orka stå emot ett heltaggat hemmalag som inte kommer att vara så släpphänt som mot Crystal Palace. Räkna med att Eden Hazard, Diego Costa och kompani ger järnet mot Man City och då är det svårt att stå emot.

Okej, City kommer inte att ställa upp med ett så ofattbart offensivt lag som mot Arsenal senast då man bara hade anfallsinriktade spelare på mittfält och framåt. Samma uppställning nu och ett fotbollssjälvmord kommer att bevittnas. City hade tur att ett självförtroendesvagt Arsenal inte utnyttjade den egentligen vansinniga taktiken City-bossen Pep Guardiola beordrade senast. Han förstod väl att Arsenal inte kunde dominera mentalt och fysiskt men det kan Chelsea. Det blir garanterat en annan strategi från Guardiola nu.

Det spelar dock ingen roll. Chelsea har en bastant tro på vad de gör och på sitt kunnande. En tillfällighets-förlust mot Palace rubbar inte det. Däremot är Man City mycket mer osäkert i hur man ska spela och inte minst är laget darrigt i försvarsspelet.

Många har argumenterat för att nyckeln till Chelseas blivande guld beror på att managern Antonio Conte ändrade från fyrbackslinje till tre försvarare efter två förluster i rad mot Arsenal och Liverpool. Jag är däremot säker på att det inte är den avgörande faktorn utan att det var en miss från Kevin de Bruyne i Man City som gav Chelsea tron på att man kunde vinna ligan.

Det var den 3 december som Chelsea på allvar klev in på ligatitelspåret. Laget låg under med 1-0 i bortamatchen mot Man City och var helt utspelat. Tio minuter in på andra halvlek sköt Kevin de Bruyne över målet helt fri två meter framför kassen. Kan ses här: https://www.youtube.com/watch?v=erMKvVATG80

Mål av de Bruyne, som i sådana lägen görs 999 gånger av 1000, och City hade säkerligen tagit hem matchen och då även klivit upp på förstaplatsen i tabellen. I stället behöll Chelsea ligaledningen efter att ha vänt till 3-1 och lämnade därmed City fyra pinnar bakom. Nederlaget knäckte Man City som därefter förlorade tre av de följande sju matcherna medan Chelsea vann sex och i det läget var man tio poäng före Manchester City som innan Chelsea-matchen sett ut som tänkbara ligavinnare men efter den duellen föll allt ihop som ett korthus. Chelsea stärktes däremot av vinsten och insåg att inget var omöjligt och laget har gått som tåget sedan dess. Ja, fram till förlusten för ett par dagar sedan.

Det vore förstås poetisk rättvisa om en Chelsea-spelare på onsdag bränner en jättechans fram till 2-0 och Kevin de Bruyne ligger bakom en vändning som ger Man City tre pinnar. Men så fungerar inte världen utan allt pekar mot en Chelsea-vinst. Blues är garanterat mer tänt än City, är revanschsuget, har ett oerhört mycket bättre försvarsspel och minst lika bra anfall som gästerna. Dessutom hela hemmaarenan i ryggen. Nej, det blir inget nytt bakslag för de blå och därmed ingen ny skjuts i titelstriden.

För att det ska ske så måste dessutom Tottenham vinna sin match mot Swansea som är i skriande behov av poäng i bottenstriden. Visst är Spurs bättre än Swans men utan forwarden Harry Kane, som är borta minst tre matcher till, så försvagas Tottenhams offensiv rejält. Det går att komma undan med att sakna sin nästan ende vasse målskytt i en och annan match men i långa loppet får det effekt. Kan visa sig redan mot Swansea och absolut i någon eller några av de kommande matcherna. Så även om Chelsea mot förmodan skulle förlora mot Man City och Tottenham vinna mot Swansea så lär resultaten därefter gå Chelseas väg som har alla ordinarie spelare hela.

Vi håller tummarna för att titelstriden jämnar ut sig på onsdag men tyvärr lär det inte hända.

Matcherna i omgång 31:

Tisdag

Burnley-Stoke

Leicester-Sunderland

Watford-West Bromwich

Manchester United-Everton

Onsdag

Arsenal-West Ham

Hull-Middlesbrough

Southampton-Crystal Palace

Swansea-Tottenham

Chelsea-Manchester City

Liverpool-Bournemouth