Chelsea har ryckt i toppen och är destinerade för ligatriumf. Tottenham har gjort ett annat ryck strax bakom Chelsea och tar säkerligen andraplatsen. Det betyder att fyra lag nu slåss om de två övriga Champions League-platserna. Mittlaget Southampton och bottenkämpande Crystal Palace har mycket att säga till om i den kampen. Saints och Eagles är nämligen de enda lag som möter alla fyra CL-kombattanterna i slutspurten.

Premier League närmar sig sin upplösning. De sex topplagen har antingen sju, åtta eller nio matcher kvar. Chelsea och Tottenham parkerar etta och tvåa på 72 respektive 65 poäng. Sedan följer Liverpool på 60, Manchester City på 58 och Arsenal och Manchester United på 54. Liverpool har spelat 31 matcher av 38, en mer än Man City och två mer än Arsenal och Man Utd. Allt pekar mot en högdramatisk avslutning där de fyra storklubbarna sliter för att hamna trea eller fyra i sluttabellen. Det betyder Champions League-spel till hösten, femman och sexan får nöja sig med spel i den betydligt mindre prestigefyllda Europa League. (Man Utd har chansen att ta sig till CL nästa säsong via vinst i denna säsongs EL men det är förstås ännu osäkert om laget klarar det).

På papperet har Liverpool det lättaste spelprogrammet kvar. Laget möter inget av de sju topplagen men å andra sidan har Reds samtliga fem förluster denna säsong kommit mot lag på undre tabellhalvan. Så spelschemat kanske inte alls är så gynnsamt.

Av Man Citys återstående matcher är de flesta också mot lag längre ner i tabellen. Enda drabbningen mot ett av de sex topplagen är hemma mot Man Utd i derbyt.

Arsenal har det tuffare. Gunners ska bland annat möta Tottenham borta, Man Utd hemma och sjuan Everton hemma.

Man United har det klart svåraste programmet. Det är bortamatcher mot Tottenham, Man City och Arsenal och hemmamatch mot Chelsea.

Kanske blir det ändå några andra matcher som avgör vilka två lag som kniper de åtråvärda CL-positionerna, nämligen mötena med nian Southampton och 16:e-placerade Crystal Palace. Liverpool, Man City, Arsenal och Man Utd ska ta sig an dessa två lag som på sistone hittat form och självförtroende och blir svåra att knäcka. Southampton har inte så mycket att spela för men har kapacitet att störa alla lag i serien även om man ännu inte slagit något av topp sex-lagen. Men nu kommer flera chanser och nog vill Saints gärna vara med och störa lagen med CL-ambitioner.

Southampton möter Man City hemma 15 april och Liverpool borta 7 maj. Matcherna mot Arsenal och Man Utd skulle ha spelats i februari och mars men sköts upp och har ännu inte fått något nytt speldatum. Southampton är i bra form, har tre vinster och ett kryss i de fem senaste matcherna och piskade Crystal Palace senast med 3-1.

Palace har således också en viktig roll för de CL-kämpande lagen. Palace tar sig an Arsenal hemma nu på måndag 10 april och har sedan tre bortaduster mot Liverpool 23 april, Man City 6 maj och Man Utd i sista omgången 21 maj.

Palace spelade länge uselt och såg ut att vara på väg mot nedflyttning men på sistone har laget ryckt upp sig på ett remarkabelt sätt. Eagles ordnade fyra segrar i rad, plockade bland annat ner serieledaren Chelsea innan det senast blev förlust mot Southampton. Hur som helst, en plats som nästjumbo under nedflyttningsstrecket har förvandlats till en position strax ovanför samma streck med tre pinnar till godo på Swansea precis under strecket. Palace har dessutom en match mindre spelad än Swansea.

Men än är inte kontraktet säkrat och Eagles lär få strida länge innan det är klart och med ny kraft och tro så blir laget svårslaget även för topplagen.

Så håll utkik efter matcherna när Southampton och Crystal Palace tar sig an Liverpool, Manchester City, Arsenal och Manchester United. Duon kan ha lika mycket som de fyra topplagen själva att göra med vilka lag som slutligen tar CL-platserna.

Matcherna i omgång 32:

Lördag

Tottenham-Watford

Manchester City-Hull

Middlesbrough-Burnley

Stoke-Liverpool

West Bromwich-Southampton

West Ham-Swansea

Bournemouth-Chelsea

Söndag

Sunderland-Manchester United

Everton-Leicester

Måndag

Crystal Palace-Arsenal