Premier League-säsongen närmar sig sitt slut och skrämselhickan gör sig allt oftare påmind för lagen som kämpar för nytt kontrakt. Just nu ser det ut som om Middlesbrough och Sunderland får tacka för sig medan Hull och Swansea slåss om att undvika den tredje nedflyttningsplatsen. I omgång 34 har både Hull och Swansea på papperet överkomliga uppgifter som borde kunna stärka deras aktier.

Medan Chelsea och Tottenham gör ett uppehåll i titelkampen i ligan och i stället möts i FA-cupens ena semifinal denna helg så rullar degraderingsstriden vidare. De bägge nordöstlagen Sunderland och Middlesbrough verkar destinerade för nedflyttning. Jumbon Sunderland har blott 21 poäng, nio bakom Hull på säker mark. Visserligen har Sunderland en match mindre spelad men både formen (ingen vinst på åtta matcher) och den hittills skrala poängskörden pekar mot ett trist slut på säsongen. Okej, Black Cats har kvar att möta de fyra lag som ligger precis ovanför dem men det betyder ju inga garanterade poäng mot lag som dessutom själva är i desperat behov av att plocka poäng.

Middlesbrough är nästjumbo på 24 pinnar och sex bakom Hull men har precis som Sunderland en match mindre spelad än Hull. För Boro ser det dock ändå mörkt ut, laget har inte vunnit sedan i december, en svit på 17 vinstlösa matcher. Laget har dessutom några riktigt svåra matcher kvar mot topplagen Chelsea, Liverpool och Manchester City.

Det mesta tyder på att både Sunderland och Middlesbrough inte kan klättra upp ovanför nedflyttningsstrecket. Det krävs ett antal osannolikt perfekta och fantastiska insatser för att de båda nordöstrivalerna ska klara sig. Nej, det går inte.

Då återstår en nedflyttningsplats att undvika. Just nu är Swansea på denna 18:e placering i tabellen med 28 poäng, två efter Hull. På 16:e plats är Bournemouth på 35 poäng och har med den poängskörden troligen räddat kontraktet, precis som Crystal Palace med 35 poäng strax ovanför och Burnley på 36 poäng, ytterligare en placering ovanför.

Det innebär följdaktligen att antingen Hull eller Swansea får följa Sunderland och Middlesbrough ner i The Championship.

Vilket av lagen har då störst chans att hanka sig kvar i Premier League? Det är faktiskt hugget som stucket även om nog Hull har ett litet övertag.

Till att börja med har Hull två poäng mer, det kan visa sig oerhört viktigt i slutändan. Hull är också i bättre slag än Swansea. Hull har ordnat tre segrar på de sex senaste matcherna och därmed klättrat upp över nedflyttningslinjen. Dock har Tigers förlorat två matcher i rad nu, ett oroväckande tecken för dem nu när slutspurten ska sättas in.

För Swansea ser det än mer otäckt ut. Walesarna har fem förluster och en oavgjord på de sex senaste matcherna, en form som skickat ner laget under nedflyttningsstrecket och om svackan fortsätter så är degraderingen ett faktum.

Vad gäller spelprogrammet så ser det likartat ut för de bägge bottenlagen. Både Hull och Swansea har tre hemmakamper och två bortadito kvar.

Hull har ett klurigt program med titeljagande Tottenham på hemmaplan, mittlaget Watford likaså och även jumbon Sunderland kommer till Hull. Bortadusterna är mot mittenlaget Southampton och bottenkollegan Crystal Palace.

Swanseas spelschema är ungefär lika besvärligt. Champions League-jagande Manchester United väntar i sin hemmaborg och även en resa till jumbon Sunderland ingår. På hemmaplan blir det duell mot tre nuvarande mittenlag; Everton, West Bromwich och Stoke.

Varje vinst och poäng blir väldigt viktiga framöver. I helgen vankas matcher som ser ut att kunna resultera i viktoria för både Hull och Swansea.

Hull tar sig an tabelltian Watford som bara har ära att spela för men som är i bra slag, tre segrar på de fyra senaste ligadusterna. Men Hull är säkerligen mer taggat och har dessutom visat lejonklo på eget gräs på sistone, det är förlustfritt i de sju senaste hemmakamperna som gett fem segrar.

Swansea är i liknande sits som Hull. Hemmadrabbning mot tabellelvan och formsvaga Stoke borde kunna resultera i tre poäng eftersom Swans har mycket mer än gästerna att spela för. Hemmaformen är också nästan lika bra som Hulls, tre vinster och ett kryss och bara en förlust, senast mot topplaget Tottenham, är facit i de fem senaste kamperna.

Vinner Hull i helgen och Swansea förlorar så är differensen fem poäng till Hulls fördel och det försprånget lär inte Swansea kunna hämta in. Så för Swans gäller att åtminstone ta lika många poäng som Tigers för att inte bli ohjälpligt efter. Jag tror både Hull och Swansea vinner, om än knappt, och ser till att nedflyttningskampen fortsätter ett tag till, kanske ända in i sista omgången.

Hull som bara hade 13-14 a-lagsspelare kontrakterade strax innan säsongen skulle börja har mer rutin från bottenkamp än Swansea som under sina nu sex raka år i PL som sämst kommit på tolfte plats. Att veta hur man hanterar pressen i utsatta lägen är således Hull klart mer kunnigt på. Laget gör sin femte säsong i PL sedan 2008/09. I alla fyra tidigare säsonger har det varit nedflyttningsstrid. 2008/09 klarade sig laget precis kvar men åkte ur året efter. Samma visa 2013/14 då Hull med nöd hängde kvar som nykomling men flyttades ner året därpå. Nu är laget åter nykomling och ska trenden hålla i sig så ska man klara kontraktet denna säsong och åka ur nästa spelår.

På papperet har Swansea ett bättre lag, en starkare trupp, men jag tror ändå att Hull till slut blir det lag som hänger kvar.

Matcherna i omgång 34:

Lördag

Bournemouth-Middlesbrough

Hull-Watford

Swansea-Stoke

West Ham-Everton

Söndag

Burnley-Manchester United

Liverpool-Crystal Palace

Tisdag

Chelsea-Southampton

Uppskjutna matcher

Arsenal-Sunderland (spelas 16 maj)
Manchester City-West Bromwich (spelas 16 maj)
Leicester-Tottenham (spelas 18 maj)