Det mesta börjar klarna i Premier League inför den 37:e av 38 omgångar. Två av tre lag är klara för nedflyttning, Chelsea har i princip säkrat ligaguldet och Tottenham blir säkert tvåa. Det som återstår är kampen om två Champions League-platser. Ja, eller en, jag tror nämligen Manchester City garanterat kniper en tredjeplats. Därmed står det mellan Liverpool, Arsenal och Manchester United om den fjärde och sista CL-positionen. Just nu är det fördel Liverpool, men Arsenal är i slag och brukar ofta spurta starkt så det är absolut inte avgjort.

Sunderland är sedan ett tag klart för nedflyttning och i måndags blev det klart att även Middlesbrough degraderas efter 0-3 mot Chelsea. Nu strider Hull och Swansea om att undvika den sista nedflyttningsplatsen. Möjligen kan även Crystal Palace bli inblandat, men troligen inte.

Ligaledaren Chelseas vinst senast samtidigt som jagande tvåan Tottenham fick stryk av West Ham gjorde att titeln med största säkerhet hamnar hos Chelsea. Laget är sju poäng före Tottenham med tre kamper kvar (de har var sin hängmatch också) och det försprånget hämtar inte Spurs in. I kväll lär Chelsea ta död på alla spekulationer via bortaseger mot West Bromwich som då definitivt ger laget ligatiteln. Tottenham får nöja sig med en slutlig andraplats. Laget har skaffat sig en marginal på sju-åtta poäng till jagande lag och det räcker gott i slutspurten.

Det betyder att två Champions League-platser är kvar att tampas om. Men som jag skrev här ovan så är det nog bara en kvar att slåss om. Man City är visserligen fyra just nu, men har ett så pass bra poängläge, är i så pass bra slag och har dessutom ett så pass enkelt spelprogram kvar att CL-platsen känns given.

Det blir för Liverpool, Arsenal och Manchester United att göra upp om fjärde plats som ger kval till CL i höst. Liverpool leder racet i dagsläget men med en aning hackande motor samtidigt som Arsenal är hack i häl med gasen i botten. Man Utd är en bit efter och lär knappast hinna få upp farten för att passera de framförvarande.

Så här ser poängläget och det kommande matchschemat ut för de fyra lag som slåss om två CL-platser:

3. Liverpool, 70 poäng. Har 2 matcher kvar: West Ham borta och Middlesbrough hemma.

4. Manchester City, 69 poäng. Har 3 matcher kvar. Leicester hemma, West Bromwich hemma och Watford borta.

5. Arsenal, 66 poäng. Har 3 matcher kvar. Stoke borta, Sunderland hemma och Everton hemma.

6. Manchester United, 65 poäng. Har 3 matcher kvar. Tottenham borta, Southampton borta och Crystal Palace hemma.

Liverpool och Man City har allt i egna fötter. Om lagen vinner sina två respektive tre återstående matcher så blir det CL-spel. Då spelar det ingen roll vad Arsenal och Man Utd hittar på. Men så simpel avslutning lär det knappast bli. Nog lär det bli drama på slutet. Dock ej för Man City. Laget har hittat målformen, viljan och självförtroendet igen och det skulle förvåna om det inte blir tre klara segrar mot de återstående motståndarna. Vinsten med 5-0 senast mot nedflyttningskämpande Crystal Palace var en klar indikator på att City nu verkligen menar allvar.

Värre är det för Liverpool. Laget är inte att lita på vilket de tre senaste prestationerna visat. Hemmaförlust mot Crystal Palace, knapp vinst mot Watford (tack vare ett tursamt drömmål) och senast en tam 0-0-insats mot Southampton pekar inte mot en övertygande avslutning. Nästkommande match mot West Ham är extremt viktig, vinst och det lär gå vägen eftersom redan avsågade Middlesbrough nog plockas ned i sista matchen. Men tappar Liverpool poäng mot Hammers (som slog Tottenham senast) så öppnar det för både Arsenal och Man Utd att smita förbi. Att slå West Ham blir nog så svårt, Liverpool fick bara 2-2 hemma i vintras, har fem raka serie- och cupmatcher utan vinst mot West Ham och har förlorat tre raka tävlingsmatcher hos Hammers.

Men det gäller för förstås för lagen bakom Liverpool att göra sitt. Dagen innan West Ham-Liverpool-matchen reser Arsenal till Stoke för match mot en av sina värsta antagonister. Stoke har sex raka ligamatcher hemma mot Arsenal utan förlust men nu måste Gunners troligen vinna för att hålla CL-hoppet vid liv. Traditioner bryts inte hur lätt som helst men Arsenal fixade ett trendbrott i onsdags då laget bortaslog Southampton, något man inte gjort i ligan sedan 2003. Arsenal är i fin form och har kapacitet ett sopa undan ännu ett spöke som spelar i rödvitrandigt och börjar på S. Om det blir seger mot Stoke så sätter det press på Liverpool och om Reds tappar poäng så är det plötsligt Arsenal som har övertaget och då ”bara” behöver vinna sina två avslutande hemmamatcher för att komma före Liverpool och kvalificera sig för CL.

Just nu känns det mer troligt att Arsenal kan vinna tre matcher i rad än att Liverpool kan fixa två raka segrar. Gunners har dessutom varit i liknade situationer förr och har på något sätt alltid lyckats ta en CL-plats. Skulle inte förvåna om det sker igen.

För Man Utd ser det dock mörkt ut. Laget har det klart svåraste programmet kvar och är dessutom inne i en matchtät period där laget spelat en drös matcher i Europa League. United är också en pinne bakom Arsenal och hela fem efter Liverpool. Inte mycket talar för att både Arsenal och Liverpool ska klanta sig så mycket att United ska passera. Och även om Reds och Gunners förlorar någon match eller kryssar så måste Red Devils ändå säkerligen vinna sina sista tre matcher för att nå fjärdeplatsen och med tanke på lagets problem med att göra mål och tendens att kryssa ofta så är det inget som tyder på att det ska bli tre trepoängare på slutet. Man Utd kan ju också kvalificera sig till CL genom att vinna finalen i Europa League (dit laget tog sig i går) och nog är man favorit mot Ajax i Stockholm den 24 maj.

Så jag är säker på att striden står mellan Liverpool och Arsenal om fjärdeplatsen. Det kan avgöras i helgen men det kan också bli en duell som pågår ända in i sista minuten sista speldagen och till slut avgörs på målskillnad. Ungefär som säsongen 1988/89 då Arsenal i säsongens sista match var tvunget att slå Liverpool med två mål borta för att passera Liverpool och ta sig upp på förstaplatsen. I 90:e minuten stod det 1-0 då Arsenal slog in 2-0 och snodde titeln från Liverpool i säsongens sista skälvande minut.

Dags för Liverpool att få revansch i ett liknande scenario? Raffinerat vore det också om Everton, Liverpools stora rival, blandar sig i och tar poäng av Arsenal i sista matchen och hjälper de röda till CL.

Matcherna i omgång 37:

Fredag

Everton-Watford

West Bromwich-Chelsea

Lördag

Manchester City-Leicester

Bournemouth-Burnley

Middlesbrough-Southampton

Sunderland-Swansea

Stoke-Arsenal

Söndag

Crystal Palace-Hull

West Ham-Liverpool

Tottenham-Manchester United