Fotbollssäsongen 2016/17 går mot sitt slut men det återstår åtminstone en stor match. Den spelas snart och är mellan ett lag som börjar på Re och har med kunglighet att göra och en kungakrona i klubbmärket. Det andra laget spelar i randigt och tidigare i tröjor i en färgmix av vitt och rött. Det här handlar alltså om Real Madrid mot Juventus i Champions League-finalen? Nej, här avhandlas matchen Reading-Huddersfield, finalen i kvalet till Premier League som spelas på Wembley i morgon, måndag.

Visst börjar Real Madrid på Re och har en kungakrona i klubbmärket och real betyder ju kunglig. Men det passar också in på Reading som såklart börjar på Re, har en kungakrona i klubbmärket och har smeknamnet Royals, de kungliga.

Juventus spelar i randigt, precis som Huddersfield och klubbarna hade även tidigare liknande tröjfärger, om ej samma. Juventus spelade i rosa i början av sin existens men eftersom tröjfärgen bleknade allt mer efter tvätt så valde man att byta till svartvitrandigt inspirerade av det engelska laget Notts County. Huddersfield började spela i vita tröjor men gick snart över till röda och en mix av vitt och rött är ju rosa. Men det dröjde inte länge förrän valet föll på blåvitrandigt och det har laget behållit i över 100 år med några få undantagssäonger då man spelade i blå tröjor.

Hur som helst, nu ska två blåvitrandiga lag mötas, Reading har horisontella ränder, Huddersfield har vertikala. Matchen på måndag eftermiddag betyder oerhört mycket. Vinnaren tar sig till Premier League medan förloraren spelar kvar i The Championship nästa säsong. Att vara med i PL betyder både ära, prestige och en jäkla massa pengar. Lag som är med i PL garanteras mer än en miljard kronor i tv-pengar medan lag i The Championship får nöja sig med en bråkdel av den summan.

Så Reading och Huddersfield spelar inte bara för att ta sig till PL utan även för att bygga en ekonomi som kan betyda mycket i det långsiktiga perspektivet. Normalt sett brukar spelare sällan känna av annat än sportslig press i matcherna men denna gång är det säkert flera som har med sig vetskapen om att en vinnande insats är oerhört viktigt för klubbens monetära framtid. Dubbel press således och frågan är vilket lag som handskas bäst med det.

Det är för övrigt lite underligt att dessa båda gäng tagit sig till PL-kval. Förra säsongen landade Huddersfield på 19:e plats medan Reading inte var mycket bättre på 17:e. Ett sagolikt lyft denna säsong har tagit bägge klubbarna 90 minuter från en gigantisk möjlighet till ekonomisk jackpott och sportslig yra.

Hur det kommer att gå är väldigt svårsiat. Inte mycket skiljde lagen åt i prestationen i ligan. Reading kom trea på 85 poäng medan Huddersfield var femma på 81. Avslutningen var dock bättre hos Reading, fyra segrar på de fem sista matcherna tog laget till en säker kvalplats. Huddersfield förlorade tre och vann bara en av de fem sista ligakamperna och fixade kvalplats tack vare bra poängplockning dessförinnan.

I kvalets semifinal vann båda gängen knappt. Reading slog ut Fulham med 2-1 totalt över de två matcherna medan Huddersfield eliminerade Sheffield Wednesday efter straffläggning.

Hur det ska gå i finalen är som sagt extra svårtippat denna årgång av PL-kvalet. Senaste insatserna brukar sällan spela någon roll, inte heller den slutliga tabellplaceringen. Det skilde dessutom bara fyra pinnar mellan lagen och i de båda inbördes mötena noterade lagen var sin hemmaseger med 1-0.

Historiskt sett har lagen olika fakta att luta sig emot. Reading är laget som klarat sig bäst på senare år. Under de senaste 14 säsongerna har laget alltid tillhört någon av de två toppdivisionerna, i tre spelår var laget uppe i Premier League, senast så sent som säsongen 2012/13.

Huddersfield får däremot titta långt i backspegeln för att hitta senaste säsongen på högsta nivån, det var hela 45 år sedan, säsongen 1971/72. Sett till klubbarnas hela historia så är dock Hudds klart mer framgångsrikt. Terriers har varit på högsta nivån i 30 säsonger totalt medan Reading bara har varit i toppdivisionen under de tre nämnda PL-säsongerna.

Även när det gäller insatser i liga och cup så är Huddersfield överlägset. Klubben har vunnit högsta ligan tre gånger, varit tvåa tre gånger och trea tre gånger. Man har plockat hem FA-cupen en gång och varit i ytterligare fyra finaler. Royals har en åttondeplats som bäst i högsta ligan och har aldrig varit i final i FA-cupen, det har blivit blott två semifinaler genom åren.

Men precis som insatser i nutid så är historiska resultat av ringa eller ingen betydelse när det handlar om en enstaka avgörande batalj mellan två jämna lag.

Reading har ett vassare anfallsspel medan Huddersfield är något mer tätt i defensiven. Dock inga skillnader som klart antyder hur matchbilden lär se ut. Troligen blir Reading det mest bollhållande laget, taktiken i seriespelet har varit att ha så mycket boll som möjligt. Huddersfield tycker däremot om att vinna boll tidigt och slå om i kontringar.

Återstår att se om det är tyske Michael Wagner i Huddersfield som blir segrande manager eller hans holländske kollega Jaap Stam i Reading.

Jag dristar mig att tippa och tror Reading tar det med 2-1 efter förlängning.